Home ABC Nederlandse arts in Londens ziekenhuis: ‘We weten niet wanneer dit ophoudt’
Hoewel de aantallen besmettingen in Groot-Brittannië langzaam dalen, blijft het aantal ziekenhuisopnames nog steeds riskant hoog. “Elke dertig seconden wordt er ergens in Engeland een coronapatiënt in het ziekenhuis opgenomen”, zei Simon Stevens, hoofd van de Britse gezondheidszorg NHS tegen de BBC. “Er is in de geschiedenis van de NHS, die sinds 1948 bestaat, nog niet eerder een crisis geweest die het systeem zo onder druk heeft gezet.”
Het zorgt voor grote druk op de ziekenhuizen, zeker in Londen. Al is er ondanks de vrees dat het mis zou gaan nog geen enkel ziekenhuis bezweken onder de druk. En het positieve nieuws: het R-getal, de indicator hoe snel het virus zich verspreidt, is dankzij de strenge lockdown in de hoofdstad gezakt tot 0,6, zo rekende de universiteit van Cambridge uit. Dat zou betekenen dat het aantal besmettingen niet langer exponentieel groeit.
De Nederlandse arts Anna Prent (40) zit dagelijks midden in in alle hectiek. Ze is vaatchirurg in het Royal Free Hospital in het noorden van Londen, maar omdat bijna alle reguliere zorg en geplande operaties in het ziekenhuis geschrapt zijn richt zij zich voornamelijk op alles wat er op de intensive care gebeurt.
“We behandelen hier alleen nog maar covid-patiënten”, zegt Prent via Zoom vanuit het ziekenhuis. “En patiënten die binnen 24 uur een operatie nodig hebben omdat ze anders komen te overlijden. Voor alle andere patiënten is geen plek meer.”
Ze vreest niet langer dat het ziekenhuis die enorme toestroom van patiënten niet meer aankan. “We zitten op de grens, maar gaan er niet overheen. We maken goed gebruik van ziekenhuizen in delen van Engeland waar het beter gaat, we hebben een goed logistiek netwerk, waardoor mensen altijd naar ziekenhuizen worden gebracht waar nog wel plek is. Dat gaat tot nu toe nog steeds goed.”
‘Meer factoren zorgen voor besmetting’
De besmettelijke nieuwe variant van het virus, die voor het eerst in Engeland opdook, lijkt een belangrijke rol te hebben gespeeld bij de snelle verspreiding de afgelopen weken in de Britse hoofdstad. Uit alle onderzoeken naar die mutant blijkt dat die veel besmettelijker is dan eerdere varianten. Toch spelen volgens Prent meer factoren een rol – iets wat Marcel Levi, de Nederlander die meerdere Londense ziekenhuizen bestuurt, eerder bij Jinek ook zei.
“Nee, je kunt niet alles op die nieuwe variant afschuiven”, zegt Prent. “Er spelen veel factoren mee. Het is winter, mensen zijn sowieso vatbaarder nu. Natuurlijk heeft de besmettelijkheid eraan bijgedragen, maar het is echt breder dan dat.” Ook de periode voor Kerst, waarin de regering van Boris Johnson lang wachtte met het terugdraaien van de versoepelingen tijdens de Kerst en uiteindelijk pas begin januari het land opnieuw op slot gooide, zou een belangrijke rol hebben gespeeld in de enorme opleving.
Prent merkt dat het ziekteverzuim onder het personeel toeneemt. En dat ze het ook zelf af en toe moeilijk vindt om positief te blijven. “Het is soms frustrerend, vermoeiend ook. Vooral omdat we niet weten wanneer het ophoudt. En dan is het lastig om positief te blijven. Dan heb je weleens een baaldag ja.”
“Maar ik houd het vol. Ik heb een eed afgelegd als arts om voor mensen te zorgen. En tegelijk geeft dat ook ontzettend veel voldoening. Dat je ondanks deze enorme crisis echt iets kan bijdragen. Dat geeft een fijn gevoel.”
*Bron: NOS